Preston Indoor, GBR, 2018

Årets första turnering. Försäsongsträningens timmar var nästan dubbelt så många som heltidsåret 2017, så det lovade gott, även om de sista veckorna bjudit på litet fökylningskänning med några hellediga dagar för omväxlings skull.
Första matchen var mot min baneman från Barcelona, Andrea Silvestrone (ITA). Då blev det 3-6, 3-6 då. Nu blev det istället tyvärr anspänning trots planen att lägga djupa bollar och vänta på en kort för att sedan gå in med en välplanerad, pressad forehand-slice utåt hörnen.
Tyvärr så spelade vänsterspelaren bättre väntat och pressade mig till att lägga alltför många bollar i mitten efter räddningar.
Även om spelet var bättre och bollarna längre så säger ändå resultatet 0-6, 1-6 att strategin alls inte fungerade.
Förhoppningsvis skulle consolation-turneringen te sig bättre, i mer avslappnat läge.
Väl där väntade Gary Cox (GBR).  Vi möttes två gånger 2017 och har 1-1 med avgörande i super-tiebreak bakom oss. Efter 30 minuter på armcykel och en session hos lokale sjukgymnasten var det avslappnat och därigenom bra tempo i stolskörningen. Taktiken var till stor den samma som tidigare, då jag visste att för många korta bollar i mitten skulle straffa sig, trots att Gary spelar särskilt offensivt. Loppade placeringar utåt kanterna lönade sig tillsammans med tempoändringar via pressade forehandslice-attacker.
Första set flöt på bra då jag först experimenterade med två studs på returer (mer tid för mig), men sedan insåg att fördelen med mindre tid för mottagaren också fungerade bra, eftersom jag rörde mig rätt och var avslappnad.
I andra set spelade Gary bättre så från 0-2 fick jag arbeta i uppförsbacke nästan hela vägen, inklusive svåra underlägen i gemen: 2-3, 3-4, 4-5. Vid 6-5 fick jag litet luft och lyckades vinna: 6-2, 7-5. Märkligt, vad jag spelar bättre vid t. ex. 3-4, 15-40. Jag behöver hitta det avslappnade spelet mer generellt i spelet, helt klart. Inte bara vid underlägen.

I nästa consolation-match väntade Greg Hasterok (USA), förra årets topp-15-spelare och tidigare #5 i världen.
Forehand-slice fick göra skäl för namnet och de loopade placeringarna fungerade bra i början. Även serven fungerade bra mot vänsterspelaren.
Tidigare bästa resultat 1-6, 4-6 kom på skam när jag ledde 5-1 i första.
Sedan började han dock spela svårare med mer skruv och välplacerade vinklar, vilket gav mig mindre tid. Istället för att fortsätta på inslagen väg, finns en risk att det mer spända spelet blev nervöst, istället för att acceptera de välplacerade slagen för honom och bibehålla planen.
Tyvärr rasade gemen iväg, så 5-1 blev 5-7.
I andra hittade jag dock tillbaka och ledde med 4-1. Även här upprepade dock mönstret sig. Mina servar blev oftare på hans forehand, och resulterade i en sur förlust 5-7, 5-7 . Fem(!) tillfällen med 30-15 i andra set blev 30 lika, istället för 40-15 (Måhända ännu fler i första set). Detta måste hanteras, för att behålla fokus hela matchen igenom.
Karriärens bästa singelmatchen, får dock sägas, även om ytterligare träning på tighta lägen är nödvändigt. Särskilt mot bakgrund av de många tre-sets-förlusterna från fjolåret efter ledning i avgörande set.

I dubbel mötte jag och Richard Green (GBR), andra-seedade klubbkompis Anders Hård och James Shaw (GBR). Vi spelade vår bästa dubbel hittills tillsammans med många och långa dueller och räddningar, spel-förändringar och forehandslice-avgöranden. Tyvärr räckte vi inte riktigt även om spelet lovade mer än siffrorna 2-6, 3-6.
En utvecklande vecka, även om besvikelserna också finns där.
Det stora att ta med sig hem till träningen är dock att matchspelet börjar närma sig den nivå som träningen utlovar. Äntligen! Efter alla dessa år.
Nu väntar en än svårare turnering i Bolton inte långt härifrån.
Nu gäller det att omsätta lärdomarna i praktiken redan nästa vecka.

Tack för en bra vecka.
Allt för nu, över och ut! 🙂

Annonser

Författare: Petter Edström

International tennis player. Former world #1 in swimming and IT Engineer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s